Едукација

20200217_104431
Анимација во медијатеката „Да се запознаеме со Чупи!“

Петнаесетина деца на возраст од 5 и 6 години од скопската градинка „Кочо Рацин – Клон Наум Наумовски Борче“, заедно со нивните учителки денес ја посетија нашата #медијатека. Децата имаа можност да се запознаат со детскиот лик Чупи преку колекции на детски книги и сликовници и да го погледнат цртаниот филм „Чупи на училиште“.

IMG-f595270a16dafdea5047a9d0772aa612-V
Посета на стоматолози во Н. Н. Борче

На ден 14.02.2020 год. во објект Н. Н. Борче, децата од 4-5 годишна возраст, имаа чест да се дружат и едуцираат со професори од Стоматолошкиот факултет – проф. д-р Елизабета Ѓоргиевска и проф. д-р Марија Стевановиќ и нивните специјализанти.

IMG_3779
Посета на Собрание на Р.С.Македонија – деца од Матичен објект

По повод 13-ти ноември, децата од двете групи од 4 – 5г. од Матичен објект, беа во посета на Собранието. Децата се запознаа со просториите во Собранието, со функциите на вработените, салата за пратениците и собата на Претседателот на Собрание за прием на гости .

maslo4
Прва работилница од проектот “Учиме за отпадните масла за готвење”

На ден 07.11.2019г. во сите објекти на нашата градинка во групите од 4-5 год.возраст се реализира првата работилница од проектот на тема “Што е отпадно масло”. На работилницата со децата се разговараше – за што се користи маслото, што готвиме со маслото, а проследија и документарен филм на тема “Што е отпадно масло, како се собира и рециклира’.

zoo2
Посета на Зоолошка градина

Во рамки на предвидените активности, децата од воспитната група од 5-6 год. од објект Панорама ја посетија Зоолошката градина. Низ царството на животните ги водеше едукаторот Александар кој на децата им раскажуваше за животните.

med2
Посета на пчелар во објект Бели Мугри

На 25.09.2019 децата од воспитната група од 5-6години – Зајачиња во објектот “Бели Мугри” имаа средба со г-дин Гоце Мирчевски, медар и член на пчеларското здружение “Матица”. Со помош на видео проекција и разговор, децата се запознаа со најслаткиот производ на пчелите, медот.

pcelar2
Посета на пчелар во објект Панорама

Претставник од пчеларското здружение ,,Матица” на ден 25.09.2019 год. во просториите на објектот ,,Панорама” презентираше едукативна содржина на тема: ,,Пчели и мед” пред децата од воспитната група од 5-6 год. Децата стекнаа сознание за животниот циклус на пчелите, живеалиштата, нивната корист, професијата пчелар и неговата пчеларска опрема. На крајот децата се засладија со најздравиот производ од природата- медот.

gdi_3
Запознавање со илустрирани мапи со посета на ГДИ

На ден 15.05.2019г. децата од 5 – 6г. од објект Бели Мугри беа во посета на фирмата ГДИ, каде вработените преку документиран филм им раскажаа на децата за Планетата Земја, а преку илустрирани мапи и за сите континенти посебно. Децата научија многу нови работи и го збогатија своето знаење. На крај од посетата секое дете доби по една сложувалка од Планетата Земја.

jasmina4
Дужење со група Пајчиња во Бели Мугри

Во чест на Денот и на наше огромно задоволство, имавме голема чест и привилегија да се дружиме со Проф. д-р. Благица Крстевска. Во опуштена атмосфера, со пристап кој плени во првата секунда, децата уживаа во излагањето на докторката, која со себе имаше донесено – цел арсенал на лекарски прибор, кој е присутен во секоја ординација: стетоскоп, шпатули, ханзаплас, маски, капи, ракавици…