Активности за родители за период од 18.05 до 22.05.2020

dkc
ЈУ Детски културен центар „Карпош“ организира манифестација „Цртање на асфалт“

ЈУ Детски културен центар „Карпош“ и оваа година традиционално има во план, но на поинаков начин, да ја организира манифестацијата „Цртање на асфалт“ по повод 24 мај, денот на македонските просветители Св.Кирил и Методиј.

Zane 2
„Спортот е дел од моето секојдневие“ – Во пресрет на одбележување на Меѓународниот ден на спортот (25.05)

Светските настани како Олимпијадата и Светското првенство честопати нè оставаат воодушевени и инспирирани да се впуштиме во нашата ново пронајдена страст кон спортот.

Ole 3
„Сувоземен сообраќај”- (крстосница, пешачки премин, сообраќајни средства, семафор, тротоар) – Говорна игра

Преку разгледување на сликовници, списанија или пак некоја апликација, на која е претставен сувоземен сообраќај, поттикнете го детето да разговара на таа тема – да набројува што гледа на истата

Bibi P. 1
“Сообраќаен бонтон” – Насочен разговор

Започнете разговор со вашето дете за сообраќајот и сите учесници во него.. Отворете некоја сликовница или списание со тема за сообраќај и поттикнете го детето да ви ги наброи учесниците во сообраќајот.

Maca 1
Обработка на стихотворба ,,Рано овошје”

Со детето поведете разговор за раното овошје, кога зреат, која е нивната боја, за витамините кои ги содржат. Доколку имате можност, на детето покажете му природни и свежи овошја – да може да ги допре, помириса, вкуси.

Ivona sl.5
”Сообраќајни средства со предимство” – Разговор

Поведете разговор со вашето дете за специјалните возила, кои имаат предност, кога се движат по улиците. Во секое населено место (помал или поголем град) има специјални возила.

Ana 2
“Вкусни црвени плодови” – Говорно – ликовна игра

Пролет, прекрасно годишно време со убави и вкусни плодови. Во пролет целата природа се буди, дрвјата во градините се преполни со цреши, кои сјајат и привлекуват големо внимание кај децата.