Активности за родители за период од 13.04 до 17.04.2020

slika 3 Mira
“Велигден – најголем христијански празник” – Разговор

Активноста започнете ја со разговор за прославувањето на родендени, имендени, домашни слави, свадби, крштевки и други семејни прослави на кои присуствувле и вашите деца. Можете да разгледувате фотографии и да разговарате за емоциите кои ги будат тие прослави, поттикнете ги децата да Ви ги опишат со свои зборови.

norka_2
Велигденски игри за забава и учење

Едно велигденско утро, Јане одлучи да ги изненади сите животни на фармата. Тој многу ги сака животните и редовно се грижи за нив. Ова утро е празнично и животните заслужиле посебна награда. На зајачето Симе му ја даде неговата омилена храна – зелена салата.

caci_1
“Декорација на велигденски јајца со нестандарден материјал”- Ликовна игра

Преку вербална комуникација и краток разговор, воведете ги децата во начинот на празнување и одбележување на празникот Велигден, особено во семејната традиција. Поведете разговор за потеклото и ползата на јајцето – како симбол на традиционалните вредности за велигденските празници.

slika 2 Jasmina
Велигден низ стихови

Најнапред ќе ги запознаете децата со текстот на стихотворбата, на тој начин што ќе ја прочитате неколку пати изразно, со правилна дикција. Потоа ќе ја објасните содржината на истата и секако зборовите, кои се нови и непознати.

suze_1
Моите вредни рачиња

Поминете го времето со вашите мали дечиња, така што ќе ги мотивирате секој ден да научат нешто ново. Помогнете му на малиот уметник да ја открие и развие својата креативна страна. Заедно декорирајте велигденски јајца.

slika 1 Marijana
“Боите на велигденските јајца” – Mозаик со колаж хартија

Разговорот со детето започнете го со разговор за најголемиот христијански празник Велигден. Потоа заедно со детето разгледајте ги дадените слики со велигденски јајца и поведете разговор за истите.

slika 1 Ljupka
“Боите на Велигденските јајца” – Ликовна игра

Започнете разговор со детето за претстојниот празник Велигден, зошто го славиме, што правиме, зошто ги фарбаме јајцата – црвени.Потоа насочете го разговорот за јајцата што планирате да ги фарбате така што детето нека ги именува боите со кои ќе фарбате-сликате.