Светски ден на операта – објект Н.Н. Борче

Операта е форма на театар во кој основна компонента е музиката, а драмските улоги ги изведуваат пејачи. Претставата се изведува во оперска куќа и е придружувана од оркестар, а водена од диригент.

Сето ова и многу повеќе  научивме од нашите гости, оперскиот пејач Кристијан Антовски во придружба на музичарот Горјан Стојановски кои по повод Светскиот ден на операта се дружеа со децата од нашата градинка и изведоа неколку оперски арии.

Tags