Експеримент – истражувачка игра – Виножито од бои – „Вода која оди“

Наслов на активност: Експеримент – истражувачка игра – Виножито од бои – „Вода која оди“

Цели на активноста:

-Поттикнување интерес кај детето за откривање нови нешта, како и користење на разни  видови на информации
-Да се поддржува детето, во настојувањето да изведува посложени задачи и да истрајува во истите
-Да се поттикне потребата за користење на истражувањето како форма на учење

Потребен материјал:

-6 мали транспарентни тегли или чаши
-Хартиени крпи / кујнски ролни
-Течна акварел, за боење на храна – вода

Тек на активност

ЧЕКОР 1: Подгответе го потребниот материјал

Пред да започнете со овој експеримент со вода која „оди“ , проверете дали ги имате сите материјали што ви се потребни. За овој експеримент, корисно е сите резерви да бидат поставени на една лента, така што е лесно за децата самостојно да го добијат она што им е потребно.

ЧЕКОР 2: Подгответе ги теглите со обоена вода

Откако ќе ги обезбедите сите ваши материјали, првото нешто што ќе треба да го направите, е да ги подготвите теглите. Земете 3 тегли и наполнете ги со вода. Откако теглите се полни околу три четвртини, додадете неколку капки течна акварел (или за боење на храна). Треба да додадете црвена, сина и жолта боја на тегли.

ЧЕКОР 3: Ставете ги теглите во круг

Сега ќе имате 3 тегли, полни со обоена вода и 3 празни тегли. Ставете ги сите тегли во круг и заменете ги, така што имате тегла со обоена вода, а потоа празна.

ЧЕКОР 4: Предвидете што ќе се случи

Пред да додадете хартиени крпи во обоената вода, за да го завршите експериментот за вода која „оди“, можеби ќе сакате да почекате неколку минути, за да предвидите што може да се случи. Кажете му на вашето дете дека ќе додавате хартиени крпи во обоена вода и прашајте ги – Што мисли дека ќе се случи? Ова е одлично време да се зборува за мешање на бои и децата да размислуваат за тоа, што ќе се случи кога се комбинираат примарните бои.

ЧЕКОР 5: Додадете крпи од хартија

Земете 6 хартиени крпи. Преклопете ја секоја хартиена крпа на половина, а потоа повторно на половина, за да создадете долга лента. Потоа, натопете ја секоја лента за хартиени крпи во една од боите и празнината за поврзување.

ЧЕКОР 6: Внимателно гледајте за да видите, дека обоената вода се апсорбира од хартиените крпи. Обоената вода започнува да патува по хартиените крпи многу брзо. За кратко ќе можете да видите дека, бојата почнува да се спушта по хартиените крпи кон празните тегли. По некое време, празните тегли ќе започнат со полнење со обоена вода. Примарните бои се мешаат за да направат секундарни бои и можете да видите каде патувале боите со гледање на хартиени крпи. Откако ќе заврши експериментот за вода која „оди“ на виножитото, забавно е да ги ставите теглите во еден ред, за да можете да ги видите сите бои заедно.

Подготвил: Воспитувач – Александра Ѓоргиева