News

planini_1
Одбележување на Денот на чисти планини

Денот на чисти планини, 26 септември, в.о група “СОНЦИЊА”, 5-6г , Матичен oбјект, го одбележа со прошетка на планината Водно, која помина во прекрасна атмосфера. Децата со воодушевување, низ игра и смеа, ја истражуваа планината, ја цртаа. Научија дека од особена важност за нас се планините, затоа треба да се грижиме за нив.

planina1
Ден на чисти планини

Чистотата и заштитата на планините, ни се потребни повеќе отколку што сме навистина свесни за тоа. На тоа не потсетува важниот ден во годината – Светскиот ден на чисти планини (26.09 ). Децата од воспитната група од 4-5 год. го одбележа овој ден со низа активности: сликаа на тема -,,Чисти планини”, изработија макета -планината Водно и засадија зимзелени и листопадни дрвца.

med2
Посета на пчелар во објект Бели Мугри

На 25.09.2019 децата од воспитната група од 5-6години – Зајачиња во објектот “Бели Мугри” имаа средба со г-дин Гоце Мирчевски, медар и член на пчеларското здружение “Матица”. Со помош на видео проекција и разговор, децата се запознаа со најслаткиот производ на пчелите, медот.

pcelar2
Посета на пчелар во објект Панорама

Претставник од пчеларското здружение ,,Матица” на ден 25.09.2019 год. во просториите на објектот ,,Панорама” презентираше едукативна содржина на тема: ,,Пчели и мед” пред децата од воспитната група од 5-6 год. Децата стекнаа сознание за животниот циклус на пчелите, живеалиштата, нивната корист, професијата пчелар и неговата пчеларска опрема. На крајот децата се засладија со најздравиот производ од природата- медот.

Ден без автомобили

На 20.09.2019година во објектот Бели Мугри го одбележивме Светскиот ден без автомобили 22-ри септември. Во манифестацијата учествуваа децата од сите возрасни групи (2-6години) со возење на велосипеди и тротинети. Целта ни беше да ги мотивираме децата за живот во здрава животна средина, практикување на здрави животни навики како и поттикнување на еколошка свест уште од најрана возраст.

Манифестација – “Движи се за здравје” во Градски парк

Учество на манифестацијата „ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ“ – Фонтана, градски парк 17.09.2019г. Децата од 5-6 годишна возраст, од објектот Н.Н.Борче заедно со останатите деца од сите градинки во Скопје се забавуваа со игри, спорт и музика.

Ден за заштита на озонската обвивка

Децата од воспитната група „Сонциња“ 5 – 6 години, од објектот Н. Н. Борче, Денот за заштита на озонската обвивка го одбележаа со едукативен разговор за озонот и подигање на свеста за негова заштита и гледаа едукативен цртан филм за деца „Ози Озон“.