News

maslo3
Учиме за отпадно масло – Матичен објект

На 27.02 2019 г децата од од групите од 4-6 год, во Матичен објект, беа дел од проектот “Учиме за отпадното масло” на компанијата “Sunilens” и Министерството за образование. Одржани работилници во групите, гостин-родител и следење на документарен филм, беа некои од активностите при реализација на проектот.
Проектот ќе продолжи да се реализира и во наредните месеци.

IMG_9083
Театарска претстава во објект Бели Мугри

На ден 27.02.2019г. децата од 4 – 6г. од објектите Бели Мугри и Панорама, ја проследија претставата – Check-in – Пред зграда, во организација на Општина Центар. Тие со големо внимание и интерес ја гледаа претставата, а потоа во занимална ги искажаа своите впечатоци и истите ги претставија на цртежи.

IMG_8954
Работилници за отпадно масло во објект Панорама

На ден 26.02.2019г. во групите од 4 – 6г. се реализираа работилници за отпадно масло. Со децата се водеше разговор на тема: Како се добива масло, какви видови на масло има, за што служи и како се собира и рециклира. Децата ги имаа доставено домашните записи од родителите на тема: Што прават со искористеното масло и истите беа прочитани. Беше проследен документарен филм за отпадното масло, а потоа ги боеја илустрираните цртежи.

20190222_095732
Работилници за отпадно масло во објект Бели Мугри

Во групите од 4 – 6год. на ден 22.02 2019 г. се орджаа работилници за отпадно масло, со цел децата да осознаат за што се користи маслото, што готвиме со него, каква е неговата боја и од што се прави и секако каква боја има искористеното масло, како мириса и каде и во што го собираме, односно фрламе искористеното масло . Децата ги поттикнавме да одговораат на прашањето “Што прават нивните родители со маслото кое ке остане после готвењето”?. Активноста продолжи со боење на тематски илустрирани листови.

zgrada1
Театарска претстава – Check in: Пред зграда – Матичен објект

На 22.02.2019 год. децата од возрасните групи од 4-6 год. од Матичниот објект ја проследија театарската претстава – Check in: Пред зграда. Целта на оваа претстава беше – децата преку театарски јазик, близок и разбирлив за нив, да го согледаат негативното влијание од постојаното користење на паметните уреди и социјалните мрежи.

senki1
Театар на сенки во објект Панорама

Децата од сите возрасни групи од објектот Панорама проследија театар на сенки: „Трите снешковци“ во реализација на активот на воспитувачи на ден 21.02.2019 година. Децата со интерес и внимание ја проследија претставата, интерктивно учествуваа и изразија желба и тие да ги преземат улогите.

image2
Посета на МОБ – деца од Матичен објект

Во уште една потрага по идна професија, воспитната група “Сонциња”, 4-5 год. од Матичен објект, на ден 19.02.2019 год ја посети Македонската опера и балет. Низ разговор и дружење со балерините и балетаните, децата открија многу работи за оваа професија, научија за бон тон при следење на балет, разменија многу подароци.. Прекрасно доживување и огромна благодарност до сите што им посакаа топло добредојде на децата..Пред се вработените во МОБ успеаа да ги разбудат детските желби и фантазии – еден ден да бидат балерини – балетани…

IMG_8205
Работилници за отпадно масло – Н.Н.Борче

Во рамки на проектот -Учиме да собираме и рециклираме за отпадни масла за јадење, во објект Н.Н.Борче во групите од 4 – 6г. се реализираа работилници. Целта беше, децата да научат дека отпадното масло треба да се собира и рециклира, а не да се истура било каде. Децата се тие кои можат да ги поттикнат родителите да го собираат маслото и да го дистрибутираат. во компании кои овозможуваат понатамошен третман и рециклирање на овој вид на отпад.

lekar1
Гостин – родител лекар – Матичен објект

На ден 12.02.2019г. групата “Сонциња” од 4 – 5г. од Матичен објект, ја посети д-р Ленче Kостадинова. Таа низ игра и разговор ни одговори на сите наши детски прашања поврзани со професијата – ЛЕКАР. Низ игра, нашите кукли беа прегледани, преврзани, си разменивме подароци, а и многу детски желби беа поттикнати, да се биде хуман – да се биде лекар.

IMG-331710e82ad81bfe530fbfe01decd2fc-V
Куклена претстава во објект Бели Мугри

На ден 07.02 во објект Бели Мугри од страна на воспитниот тим, беше реализирана куклена претстава ” Зимско капутче за малиот ежко” која ја проследија децата од 2-6 годишна возраст. Динамиката на случувањата во самата претстава и изобилството на ликови во истата, ги воодушеви децата и несомнено го задржа нивното внимание. Репер за детскиот интерес, беа громогласните аплаузи и желбата да се пролонгира траењето на претставата.